Θέλεις να ασχοληθείς με το Kitesurf? Διάβασε παρακάτω 5 μύθους για το απίθανο αυτό άθλημα και ξεκίνησε δυναμικά στο χώρο!

# 1 Πρέπει να είσαι δυνατός για να κάνεις Kitesurf!

Παρόλο που σε όλα τα αθλήματα βοηθάει η φυσική κατάσταση, όσον αφορά το Kitesurf μιλάμε για ένα extreme sport που “επιτρέπει” ακόμα και σε λιγότερο γυμνασμένα άτομα να το ακολουθήσουν και οι λόγοι είναι οι εξής: Πρώτα από όλα αν το συγκρίνουμε με το wakeboarding, στο οποίο ένα άτομο λιγότερο γυμνασμένο θα νοιώσει μετά από 10 λεπτά τα άκρα του να μουδιάζουν, με τον κατάλληλο εξοπλισμό στο kitesurf τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά! Φορώντας τη ζώνη (hardness), η πίεση απομακρύνεται από τα άκρα, κυρίως από τα χέρια, καθιστώντας εύκολο να καταφέρνει ο αναβάτης να κάνει kiteboard για ώρες. Σε αυτό παίζει ρόλο και η επιλογή του αετού κ.ο.κ.

# 2 Είμαι πολύ παχύς / πολύ ψηλός / πολύ μικρός / πολύ μεγάλος / πολύ νέος

Ισχύει αυτό που επισημάναμε και στο #1! Για όλα παίζει ρόλο η σωστή προετοιμασία και η επιλογή του κατάλληλου εξοπλισμού. Αετοί διατίθενται σε διάφορα μεγέθη. Εάν ανήκετε στην κατηγορία των μικρόσωμων αναβατών, θα οδηγείτε και μικρότερο αετό από ότι ένας μέσος αναβάτης. Το ύψος δεν παίζει ιδιαίτερη σημασία αλλά ίσως να είναι καλό να σκεφτείτε το ενδεχόμενο να αγοράσετε μία ζώνη καθίσματος και όχι μία ζώνη μέσης. Αυτό θα μετακινήσει τη ράβδο πιο κοντά στο σώμα σας και θα τοποθετήσει τον ιμάντα ισχύος / εξόδου σε καλύτερη απόσταση. Επιπλέον, εάν έχετε προβλήματα στην πλάτη, αγοράστε μία ζώνη καθίσματος και όχι μία ζώνη στη μέση και αγοράστε έναν αετό που έχει πολλά εξαρτήματα (τόξο ή υβριδικό αετό).

# 3 Το Kiteboarding είναι πολύ επικίνδυνο

Το Kiteboarding είναι επικίνδυνο, όπως και τα περισσότερα πράγματα στη ζωή μας αν δεν λαμβάνουμε τις κατάλληλες προφυλάξεις… Φυσικά αν δεν το κατέχετε και δεν έχετε ολοκληρώσει τα απαιτούμενα μαθήματα, τα πράγματα μπορεί να πάνε από άσχημα έως πολύ άσχημα! Κάντε όσα μαθήματα απαιτούνται για να γνωρίσετε το kitesurfing! Πάντα να ξέρετε τις δυνατότητές σας. Μην κάνετε kitesurf ποτέ μόνος σας. Αν ο άνεμος δεν είναι σταθερός ή αξιόπιστος μην το διακινδυνεύετε και φυσικά μην κάνετε kite σε καταιγίδα…Να είστε πάντα έτοιμοι να απελευθερώσετε τον αετό αν κάτι πάει στραβά. Και σας υπενθυμίζουμε: Κάντε τα απαραίτητα μαθήματα!

# 4 Δεν χρειάζομαι μάθημα

Ακριβώς επειδή είστε επαγγελματίας wakeboarder / snowboarder κ.λ.π., δεν σημαίνει ότι είστε καλός kiteboarder. Πρέπει να μάθετε πώς να πετάξετε τον αετό. Το Kiteboarding είναι δεξιότητες αετού 80% και δεξιότητες σανίδας 20%.

Το Kiteboarding μπορεί να γίνει πολύ επικίνδυνο εάν δεν ξέρετε τι κάνετε. Ας πούμε ότι πήγατε έξω και αγοράσατε τα εργαλεία στο eBay και το φέρατε σε μια πολυσύχναστη παραλία. Καταφέρνετε να ρυθμίσετε τον αετό (το οποίο μάθατε από το online βίντεο που βρήκατε στο youtube) και ένας φίλος σας βοηθά και να ξεκινήσετε τον αετό… Ωραία ως εδώ!

Ο αετός ανεβαίνει στον αέρα, τραβάτε ελαφρώς μια από τις πλευρές της ράβδου και ο αετός κάνει ζουμ προς τα κάτω και γύρω με μεγάλη ταχύτητα και δύναμη μέσα από αυτό που είναι γνωστό ως ζώνη ισχύος (power zone). Ο αετός σας εκτοξεύει με μεγάλη ταχύτητα προς τα κάτω σε ένα πλήθος ανθρώπων (ή αρχικά και στα βράχια!). Οι γραμμές του αετού φθάνουν σε απόσταση αναπνοής από τα κεφάλια των ανθρώπων που βρίσκονται στην παραλία σας (με αρκετή δύναμη για να σκοτώσουν).

Πρέπει να θυμάστε: Το kitesurfing δεν είναι σαν το wakeboarding, σκι ή σερφινγκ. Αν κάτι πάει στραβά, όχι μόνο βάζετε τον εαυτό σας σε κίνδυνο, αλλά και όλους τους υπολοίπους ανθρώπους που βρίσκονται στην παραλία. Είναι απολύτως αναγκαίο να γνωρίζετε τι κάνετε. Και είναι υποχρεωτικό τουλάχιστον ένα μάθημα. Χωρίς εξαιρέσεις.

# 5 Το Kiteboarding είναι ακριβό

Λοιπόν… Ναι είναι σίγουρα πιο ακριβό από ένα άθλημα π.χ. όπως το τένις. Για να αγοράσετε ένα πλήρες σετ kiteboard (kite, bar & lines, harness, board), μιλάμε για κατά μέσο όρο ένα ποσό του μεγέθους 1.800 – 2.000 Euro. Αρχικά αυτό το ποσό μπορεί να φαντάζει αρκετά μεγάλο, όμως δεν είναι, αν σκεφτούμε πως θα το αποσβέσετε μετά από ένα χρόνο ενασχόλησης με το άθλημα. Για να κάνατε σκι ή snowboard για παράδειγμα, η ενοικίαση του εξοπλισμού, ή και ακόμα η αγορά συν τα έξοδα του τελεφερίκ κάθε φορά που θέλετε να διασκεδάσετε μπορεί και να φθάνει το αντίστοιχο ποσό ετησίως….

Όμως προσοχή!

Και όσον αφορά στην αγορά του εξοπλισμού αλλά και όσον αφορά στα μαθήματα kite πάντα πρέπει να εμπιστευόμαστε τους ειδικούς. Δεν ξεγελιόμαστε από τη Super προσφορά που βρήκαμε στο Ebay, για αγορά εξοπλισμού, ούτε θεωρούμε πως με ένα μάθημα ή άμα μας δείξει ο φίλος μας είμαστε έτοιμοι να βγούμε στην παραλία και να αρχίσουμε το Kiteboarding! Μιλάμε για ένα ιδιαίτερο Extreme Sport που θέλει σωστές βάσεις και ξεκινώντας από εκεί σίγουρα θα το ερωτευτείς!

KiteClubGr_Top5KiteboardingTips
Read More
After the lessons what
Read More
Read More
First trick to learn
Read More
Why learn Kitesurfing
Read More
water relaunch
Read More
Back to Top